Свят

Кандидатите за президент на Венецуела закриха кампаниите си

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Правителството на Венецуела е изправено пред най-тежкия си изборен тест от десетилетия насам на президентските избори на 28 юли. Те могат да дадат на президента Николас Мадуро още шест години власт. Той закри политическата си кампания с парад в центъра на столицата Каркас.

 

Кой от десетте кандидати гарантира мир и стабилност във Венецуела? Искате ли президент марионетка, който да приватизира образованието, да приватизира правото на здравеопазване? Да приватизира правото на жилище?

Николас Мадуро, президент на Венецуела

Години наред опозиционните политици бойкотираха изборите, които смятаха за фалшифицирани. С намаляването на популярността на правителството, бившите им съперници се обединиха в опит да вземат властта. Социологически проучвания показват, че опозиционната коалиция „Единна платформа“ има значителна подкрепа сред избирателите. Те ще трябва да преодолеят и законите, които Обединената социалистическа партия на Венецуела е приела. Те включват ограничения на опозиционни кампании и строг контрол на правителството върху изборния процес. 

Кандидатът за президент Едмундо Гонзалес и лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо също закриха кампанията си с шествие в центъра на града. 

 

Ето защо е необходимо всеки от вас да отиде рано сутринта и да гласува. Ние защитаваме вашия глас. 

Мария Корина Мачадо, лидер на опозиционния блок

Избирателните секции ще бъдат отворени от 6:00 ч. сутринта до 18 вечерта местно време. Очаква се резултатите да станат известни в понеделник.