Свят

Хиляди венецуелци не признават резултата от президентските избори

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Хиляди излязоха по улиците на Венецуела, за да протестират срещу резултатите от оспорваните президентски избори. Избирателният орган на страната присъди победа на сегашния президент Николас Мадуро. Опозиционната коалиция, обаче, също обяви победа. Коалицията твърди, че разполага с необходимите доказателства, за да докаже, че нейният кандидат Едмундо Гонзалес е победител.

Гонзалес и лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо заявиха пред поддръжници, че са получили над 70% от протоколите от оспорваните избори. А те показват, че Гонсалес изпреварва Мадуро.

 

Много съм развълнувана да съобщя на всички вас, че имаме 73,20 % и с този резултат нашият избран президент е Едмундо Гонзалес.

Мария Корина Мачадо, лидер на венецуелската опозиция

Националният избирателен съвет, който е лоялен към управляващата партия, съобщи, че Мадуро е получил 51% от гласовете, а Гонзалес - 44%. В столицата Каракас полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, някои от които хвърляха камъни и други предмети по полицаите, които се бяха разположили на главния булевард в един от по-богатите квартали.

 

Да, уморени сме. Откакто съм родена правителството е било едно и също и никога не е имало положителна промяна. Искам бъдеще за дъщеря си. Искам да мога да си позволя образование. 

Хемгерли Серано, протестираща

Мадуро е начело на някога богатата на петрол държава от 2013 г. насам. През последното десетилетие брутният вътрешен продукт спадна с 80%, което принуди над 7 млн. от 30-милионното население на страната да емигрира. Китай, Русия и Куба поздравиха президента за победата му. Лидери на Европейския съюз и Съединените Щати не признаха резултатите от изборите.