Свят

След президентските избори: Съдът във Венецуела ще направи одит на гласуването

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Върховният съд на Венецуела прие искането на президента Николас Мадуро за проверка на резултатите от изборите миналата неделя. Властите в страната наредиха президента и останалите девет кандидати участвали в президентската надпревара, да се явят пред съдиите тази седмица. Искането на Мадуро веднага предизвика критики от страна на чуждестранни наблюдатели. Те твърдят, че съдът е твърде близък до правителството, за да изготви независим преглед. Президентът обаче потвърди, че ще присъства. 

 

Дайте ми докладите на фашистките престъпници, за да отида и да ги потърся. Аз ще защитавам хората улица по улица, квартал по квартал.

Николас Мадуро, президент на Венецуела

Не е ясно дали действията на Мадуро са в следствие на желанията за повече прозрачност в изборния процес от Бразилия, Колумбия и Мексико. Правителството на президента удвои репресиите последвали резултата от изборите. Опозицията твърди, че е имало изборни измами. Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо и кандидатът за президент Едмундо Гонзалес заявиха, че са получили повече от две трети от протоколите, отпечатани от електронните машини. Те показват, че Мадуро е загубил.

 

Ще отдадем почит на всеки един от героите, които отстояваха и защитаваха волята на венецуелския народ на 28 юли и които сега са преследвани от режима. Ще отстояваме истината и светът ще види силата и решимостта на едно общество, решено да живее в свобода.

Мария Корина Мачадо, лидер на опозицията

Запитан защо изборните власти не са публикували подробни данни за броя на гласовете, Мадуро заяви, че Националният избирателен съвет е бил подложен на кибератаки. Според организации за защита на правата на човека, най-малко 672 души са били задържани откакто страната изпадна в безредици след изборните резултати. Организациите съобщават, че 11 души, сред които двама непълнолетни, са били убити по време на размириците.