Euronews Сега

ООН: Всяко нападение срещу ядрени централи е самоубийство

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди нападението срещу атомна електроцентрала в Украйна. Всяко нападение срещу ядрени централи е самоубийство и се надявам тези нападения да спрат, заяви той пред Японския национален пресклуб в Токио. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа "Запорожие", беше обстрелвана късно в събота, а Киев и Москва се обвиняват една друга за нападението.
Рискът от ядрена конфронтация се е завърнал след десетилетно отсъствие, предупреди генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш. Той призова държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент да не го използват първи. Той визира новия обстрел на украинската АЕЦ "Запорожие". МААЕ също потвърди, че идват "все по-тревожни" новини от най-голямата в Европа.

 

Всяко нападение срещу ядрена централа е самоубийство и се надявам, че тези нападения ще спрат. Надявам се, че Международната агенция за атомна енергия ще може да получи достъп до централата и да упражни компетенциите си. Смятам, че ако бъдат използвани ядрени оръжия, вероятно вече няма да има ООН, което да е в състояние да реагира. Възможно е всички ние вече да не сме тук.

Антонио Гутериш, генерален секретар на САЩ

Ръководителят на ООН присъства на събитие, посветено на 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света в Хирошима.
Москва и Киев се обвиняват взаимно за атаките през почивните дни.
В резултат на руска атака срещу централата се задейства системата за аварийна защита на един от трите действащи реактора, който се изключи, съобщи Операторът на украинската атомна електроцентрала, "Енергоатом". Според компанията нанесените удари са причинили "значителни повреди" на азотно-кислородна станция и "спомагателна сграда". "Все още съществува риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, а рискът от пожар също е висок", се казва в съобщението. Те допълниха, че руският обстрел е повредил 3 радиационни монитора около хранилището за отработено ядрено гориво и че един работник е бил ранен.
Международната агенция за атомна енергия предупреди, че начинът на управление на централата и боевете, които се водят около нея, представляват сериозна заплаха за здравето и околната среда.
Никой по света не може да се чувства в безопасност, когато терористична държава обстрелва Запорожската атомна електроцентрала, заяви украинският президент Володимир Зеленски.
Той призова международната общност да даде принципен отговор на руските удари по централата.