Свят

Джо Байдън: Личните амбиции не могат да застанат на пътя на спасяването на нашата демокрация

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън направи първото си обръщение към нацията, след в неделя той обяви, че се отказва от битката за нов мандат, в полза на вицепрезидента си Камала Харис. Като причина за това си решение той посочи, че е решил да се откаже от личните си амбиции, за да спаси демокрацията. Впоследствие той заяви, че "предава щафетата на следващото поколение".

Вярвам, че моите постижения като президент, моето лидерство в света, моята визия за бъдещето на Америка заслужават втори мандат. Но нищо, нищо не може да застане на пътя на спасяването на нашата демокрация. Включително и личните амбиции. Затова реших, че най-добрият път напред е да предам щафетата на новото поколение.

Джо Байдън - президент на САЩ

Байдън се оттегли след натиск от страна на демократите, последвал катастрофалния дебат от 27 юни срещу съперника му републиканец Доналд Тръмп. Политикът обаче отказа да напусне Белия дом, като заяви, че ще изпълни докрай мандата си. Междувременно по време на митинг в Шарлот, Северна Каролина, няколко часа преди обръщението, Доналд Тръмп заяви, че Байдън се е отказал, защото е губил тежко. 

Той се отказа, защото губеше много сериозно в проучванията. Беше паднал във всяка една анкета и то с много. 

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ

След това той премина в атака срещу Камала Харис, като заяви, че тя е „радикално лява луда“ и цитирам „ултралибералната движеща сила зад всяка една катастрофа на Байдън“.

Най-некомпетентният и крайно ляв вицепрезидент в американската история. Между другото, наскоро се появи проучване на общественото мнение. Тя беше оценена като най-лошия вицепрезидент в историята.

Доналд Тръмп, кандидат за президент

От своя страна Байдън похвали Харис като силен лидер, който ще бъде ефективен президент. Проучване на Ройтерс показа, че Харис води с два пункта пред Тръмп - 44% срещу 42%. Проучване на CNN обаче твърди, че Тръмп води пред Харис с 49% на 46%.