Свят

Над 700 милиона души гладуват, показват данни на ООН

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Около 733 милиона е броят на хората, които според Организацията по прехрана и земеделие на ООН са страдали от глад през 2023 година. Това се равнява на 1 от 11 души в световен мащаб --- и на един от всеки 5 в Африка. Според сдружението, достъпът до подходяща храна остава недостижим за милиарди хора.

В доклада за 2024 г. правим преглед на ситуацията с продоволствената сигурност и храненето. И в сравнение с миналата година основното послание е относително същото. Светът страда от високо ниво на глад. 733 милиона души, същият брой като миналата година, гладуват.

Дейвид Лаборд, Организация по прехрана и земеделие на ООН

Според доклада броят на гладуващите в Азия е останал непроменен, а в Латинска Америка е постигнат напредък.

Днес произвеждаме достатъчно храна на тази планета, за да изхраним всички. Така че, ако искаме да решим тази криза до 2030 г., това е технически осъществимо.

Дейвид Лаборд, Организация по прехрана и земеделие на ООН

В някои части на света, като Судан и ивицата Газа, конфликтите драстично са влошили проблема с глада в тези райони. В доклада се прогнозира, че до 2030 г. 582 милиона души, предимно в Африка, ще бъдат „хронично недохранени“.Лаборд заяви, че хроничният глад е криза, която засяга хората не само в момента, защото въздействието му ще се усеща и в бъдеще.

Бременните жени, децата, които се сблъскват с проблема с недохранването днес, ще плащат цената през целия си живот.

Дейвид Лаборд, Организация по прехрана и земеделие на ООН

Основните фактори като конфликтите, изменението на климата и икономическите спадове стават все по-чести и по-тежки. Тези проблеми, заедно с основни фактори, като недостъпни здравословни диети, нездравословна хранителна среда и трайно неравенство, сега съвпадат едновременно, а това засилва индивидуалните им ефекти.