Свят

ООН съобщи, че гладът в Судан се увеличава

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Световната продоволствена програма на ООН съобщи, че разширява спешната си помощ в разкъсвания от война Судан. Това се случва на фона на надвисналата заплаха от масов глад. Условията за цивилното население се влошават със засилването на сраженията в бойни зони като Ел Фашер и Хартум. Според властите най-малко 100 души са били убити, а десетки ранени, след като паравоенната групировка „Сили за бърза подкрепа“ нападна село в провинция Гезира в сряда.

Трябва да сложим край на конфликта. Трябва да можем да разширим мащаба на операциите си, а за това ни е необходим хуманитарен достъп. Нуждаем се от дългосрочна политическа намеса, която да позволи запазването на мира.

Майкъл Дънфорд, регионален директор на Световната продоволствена програма за Източна Африка

Гладът се задълбочава в Судан и в съседните страни, в които са избягали милиони хора, създавайки криза, която може да се превърне в най-голямата в света. 

Имаме рекордни нива на недохранване, рекордни нива на глад и ежедневно ситуацията се влошава. 18 милиона души са в остра продоволствена несигурност.

Майкъл Дънфорд, регионален директор на Световната продоволствена програма за Източна Африка

Световната продоволствена програма заявява, че ще предостави парична помощ на 1,2 млн. души в 12 държави. Тя също така увеличава количеството храна или парични средства, които предоставя на хората, изправени пред най-тежки нива на глад. Те представляват повече от два милиона души в над 40 горещи точки. Продоволствената сигурност драстично се влошава и може да достигне нива, които не са наблюдавани в Судан от началото на 2000 г. Според ООН кризата се дължи не само на липсата на храна, но и на липсата на медицински грижи и чиста вода. Според докладите хората в Судан прибягват до отчаяни мерки като ядене на трева и диви листа, само за да оцелеят.