Свят

Една година по-късно: Пострадалите от конфликта в Судан споделят, че са на ръба на глада

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Гражданите на Судан са на ръба на глада. Това са последствията след една година гражданска война. 8 милиона души са били принудени да напуснат домовете си, а 13 хиляди други са загинали. Близо 2 милиона души са избягали в съседни страни, за да се спасят от сраженията, заради което се е и увеличил натиска върху Етиопия, Чад и Южен Судан. Войната избухна в средата на април миналата година, когато напрежението между военните, ръководени от генерал Абдел-Фатах Бурхан и паравоенната групировка Сили за бърза подкрепа, командвани от генерал Мохамед Хамдан Дагало, избухна в улични сблъсъци в Хартум. След това сраженията се разпространиха из цялата страна. Бурхан и Дагало извършиха военен преврат 18 месеца преди началото на войната.

Превратът и войната бяха сериозен удар по надеждите на суданците за демократично управление след десетилетия на военна и ислямистка власт. От октомври насам, когато конфликтът беше засенчен от войната между Израел и Хамас в ивицата Газа и вниманието на света беше пренасочено, разселените суданци се борят за оцеляване. В Омдурман, вторият по големина град в Судан, някои от разселените живеят в сградата на бивше училище в импровизирани приюти.

Децата не ядат правилната за тяхното развитие храна, това е проблем. По-голямата част от храната е съставена от леща, ориз, овесена каша. Сега имаме организация, която осигурява добавки за деца под 5-годишна възраст.

Сехам Салех, разселена суданка

Судански семейства, които са били принудени да напуснат домовете си заради войната, разказват за ужасяващи жестокости в столицата и други части на страната.

„При разпределянето на помощта, ние класифицираме регионите Хартум и Западен Дарфур като най-засегнатите и им предоставяме хуманитарни материали, лекарства, физиологична помощ и медицинска дейност“, обяснява председателят на суданския Червен кръст Халил Серебал.

Международният наказателен съд съобщи, че разследва нови обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството в региона. Световната здравна организация на свой ред заяви, че около 3 и половина милиона деца на възраст под 5 години страдат от остро недохранване.