Свят

Хиляди судански бежанци в Чад са застрашени от глад

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Bejanski Lage Metche Sudan Chad AP Судански бежанци се събират, за да получат основни хранителни продукти от хуманитарните агенции в лагера Метче в източен Чад. (Снимка: AP/Jsarh Ngarndey Ulrish)

Според ООН пренаселените бежански лагери в Източен Чад са на път да изчерпят капацитета си. Това ще изостри тежката хуманитарна криза, причинена от разпространяващата се война в Судан. Повече от един милион души в Чад, включително бежанци, са изправени пред опасността да загубят достъпа си до животоспасяваща помощ, ако не се наберат повече средства за подпомагане. Това заяви Световната продоволствена програма на ООН. В опустошителната война между враждуващи генерали в Судан са загинали над 5000 души, а над 5 милиона са били разселени.

В Метче има над 40 000 бежанци и хуманитарната ситуация е тежка, основните им нужди са от вода, храна, подслон, както и санитарни възли.

Мари Хосе Александър

Недостигът на вода води до разпространение на болести, а хуманитарните работници се опасяват от катастрофа, ако доставките свършат. Анализаторите се опасяват също, че напрежението може да се пренесе в Чад, където политическата криза е сериозна. През февруари в столицата беше убит опозиционният лидер Яя Дило. Той беше братовчед на президента и силен претендент за президентските избори, насрочени за май. Временният президент на Чад, Махамат Деби Итно, пое властта, след като баща му, управлявал страната повече от три десетилетия, беше убит в битка с бунтовници през 2021 г. Миналата година правителството обяви, че удължава 18-месечния преход с още две години, което доведе до протести в цялата страна.