Свят

Заради боевете хората в Судан се връщат към писмата

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В кафене в Дарфур Ахмед Исса пише писмо до роднините си, които се намират в друга точка на Судан. Мобилните услуги в страната са ограничени заради боевете между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа, които продължават близо 5 месеца.

Това накара мнозина да прибегнат до основния метод за комуникация от миналия век - писмата. За доставката им помагат и таксиметрови шофьори. 

 

Успях да се обадя вкъщи за 5-6 секунди, преди линията да прекъсне. Сега чакаш цяла седмица да пристигне писмото и не си напълно сигурен ще стигне ли до получателя. А, дори и да стигне, не знаеш дали ще може и той да ти пише.

Ахмед Исса

В офиса на Сюлейман Мофадал пристигат десетки семейства, загрижени за близките си, които са далеч от тях. И той също помага за кореспонденцията.

След като телекомуникационните услуги в Дарфур бяха прекъснати, започнахме да получаваме писма и съобщения от роднини. Изпращаме шофьори да ги доставят. Най-често получателят пише отговора си веднага и го дава на шофьора, още преди той да си е тръгнал.

Сюлейман Мофадал

А шофьорът тръгва с надежда, че пътят, по който минава, няма да бъде затворен заради бомбардировки, поройни дъждове или контролни пунктове на милицията.