Свят

„Амнести интернешънъл“ предупреди за военни престъпления в Судан

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Масови военни престъпления се извършват и от двете страни във въоръжения конфликт в Судан. За това алармират от Amnesty International. От правозащитната организация твърдят, че нарушенията, извършени от суданската армия и паравоенните сили за бърза подкрепа, включват сексуално посегателство над момичета на 12-годишна възраст и атаки срещу цивилни. 

 

Последните 3 месеца бяха наистина тежки за цивилните в Судан. Ситуацията продължава да се влошава. Както може би знаете, близо 3 млн. души вече са вътрешно разселени. Стотици заминаха за съседни държави. Живеят в тежки хуманитарни условия, включително тези, които срещнахме в Източен Чад.

Абдулахи Хасан, изследовател от Amnesty International

От 15 април началникът на армията Абдел Фатaх ал-Бурхaн воюва с бившия си заместник - Мохамед Дaгло, който командва Силите за бърза подкрепа.

 

На първо място, се обръщаме към армията и Силите за бърза подкрепа, за да кажем, че трябва да защитим цивилните и да спрем атаките, които са умишлени, безразборни и причиняват големи щети, включително смърт. Трябва да гарантираме, че сексуалното насилие ще приключи. И че където е имало такова, ще има и справедливо разследване. За да гарантираме, че отговорните ще бъдат изправени пред съда.

Флавия Мванговия, зам.-регионален директор от Amnesty International

Боевете се водят основно в столицата Хартум и региона Дарфур. Според неправителствени организации жертвите на конфликта са близо 4000, а разселените - над 3 милиона.