Свят

Ръководителят на армията в Судан обвини съперниците си във военни престъпления

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Sudan 23112543395419 Снимка: AP архив

В телевизионна реч ръководителят на суданската армия обвини съперничещите си паравоенни сили в извършване на военни престъпления, докато гражданската война заплашва да обхване североизточната част на африканската страна.

Судан изпадна в хаос през април, когато месеци наред тлеещото напрежение между военните, ръководени от генерал Абдел Фатах Бурхан, и Силите за бърза подкрепа, командвани от Мохамед Хамдан Дагало, прерасна в открити боеве в Хартум и други градове. В реч, излъчена по суданската телевизия, Бурхан обвини враждуващите в извършване на престъпления под фалшивия предлог, че обещават да възстановят демокрацията.

Как можеш да въведеш демокрация, като извършваш военни престъпления, които са извършени във всички градове на страната. Всеки сантиметър, на който са стъпили бунтовниците в страната, е разрушен.

Генерал Абдел Фатах Бурхан, командир на суданските въоръжени сили

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обвини и двете воюващи страни в извършването на мащабни военни престъпления, включително умишлени убийства на цивилни и масови сексуални посегателства.