Свят

Милиони граждани на Судан са на прага на оцеляването

От Euronews България Euronews България

С избухването на конфликта в Судан се увеличават рязко случаите на остро недохранване. Близо 4 милиона деца на възраст под 5 години гладуват. За това предупреждава Световната продоволствена програма на ООН. 

Най-малко 25 милиона души се борят с рязко покачващите се нива на глада. Kризата в страната доведе до още по-голяма несигурност в целия регион.

 

Дойдохме от Судан заради войната. Търсим квартира, за да се установим. Това, от което се нуждаем незабавно, е храна.

Мехида Ибрахим, бежанка

Всяка седмица хиляди семейства са принудени да поемат към Чад и Южен Судан. Това влошава и без това тежката хуманитарна ситуация в двете страни. Петгодишната война и безпрецедентните наводнения доведоха самия Южен Судан до тежко положение, при което близо три милиона души са на ръба на глада.

 

Обстоятелствата са изключително трудни. Тук днес е 40 градуса. Хората, както виждате, пристигат с много малко или с нищо. След като се регистрират, получават основна подкрепа. След това са помолени да се придвижат по-нататък в Южен Судан.

Майкъл Дънфорд, регионален директор на Световната продоволствена програма на ООН за Източна Африка 

Повече от половин милион души са прекосили границата на Южен Судан от началото на конфликата. Между 1000 и 2000 души продължават да преминават всеки ден. През април миналата година паравоенните Сили за бърза подкрепа, оглавявани от генерал Мохамед Хамдан Дагало, влязоха в директен военен сблъсък със силите на командващия армията генерал Абдел Фатах Бурхан.