Свят

Работата на хуманитарните мисии в Судан е затруднена, алармират от ООН

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Военният конфликт в Судан от месеци затруднява работата на хуманитарните организации, които опитват да стигнат до хората. Тази седмица от ООН предупредиха, че доставките на консумативи през Порт Судан и Чад вече струват човешки животи.

19 хуманитарни работници бяха убити, а други 29 бяха ранени. Това е неприемливо и незаконно. Трябва страните в конфликта да спрат да се месят в операциите ни, включително с принудителните проверки на хуманитарните камиони и задължителното военно присъствие при товаренето им в Порт Судан и Джазира.

Клементин Нквета-Салами, представител на ООН в Судан

Границата между Чад и суданския регион Дарфур до голяма степен се управлява от паравоенните Сили за бърза подкрепа, докато Порт Судан е под контрола на армията.

"Наскоро имаше епидемия от холера. Тя е свързана със способностите ни да можем да доставяме достатъчно вода, да осигурим хигиена и оборудване, които - поне от здравна гледна точка - да гарантират, че намаляваме или предотвратяваме проблемите. Има и много случаи на малария и денга", каза още Нквета-Салами.

Но сблъсъците между враждуващите страни продължават близо половин година. И не е ясно кога ще приключат. По данни на ООН разселените хора в Судан са повече от 5 млн. От тях 1,2 млн. са напуснали страната в търсене на убежище.