Свят

ООН прекратява мисията си в Судан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съветът за сигурност на ООН гласува за прекратяване на политическата мисия от няколкостотин души, посветена на преустановяването на гражданската война в Судан. Русия се въздържа при единодушното гласуване. Посланиците на Съединените щати и Обединеното кралство изразиха безпокойство от решението за изтегляне от Судан, но заявиха, че този ход е бил неизбежен, като се има предвид желанието на суданското правителство да прекрати присъствието на мисията. Въпреки че Съединените щати гласуваха в подкрепа на тази резолюция, за да се даде възможност за безопасно и организирано изтегляне, заместник-посланикът на Вашингтон Робърт Ууд заяви, че страната му е сериозно обезпокоена, че намаленото международно присъствие в Судан само ще послужи за окуражаване на извършителите на жестокости. 

“Обединеното кралство не би избрало да закрие мисията в този момент. Оценяваме високо работата, извършена от програмата преди и след избухването на конфликта. Но като се има предвид недвусмисленото искане на суданските власти за незабавно прекратяване на мисията, ние нямаме избор”, каза Джеймс Кариуки, заместник-постоянен представител на Обединеното кралство в ООН.

Военизираната група, известна като Сили за бърза подкрепа, която се е родила от прословутите милиции Джанджауид, воюва срещу суданската армия от средата на април. Тогава месеци на напрежение прераснаха в открити боеве в столицата Хартум и други градски райони. Конфликтът разруши страната и принуди повече от 6 милиона души да напуснат домовете си, като отидат в по-безопасни райони в Судан или в съседни държави. Представители на ООН допълниха, че организацията ще продължи да се опитва да помага на суданците чрез продължаващото присъствие на различните хуманитарни агенции.