Свят

Една година война: Няколко държави ще предоставят помощ на нуждаещите се в Судан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Франция, Германия и Европейския съюз поискаха повече финансиране за Судан. Това стана по време на конференция на международни лидери в Париж. Този ход идва на фона на първата годишнина от войната в страната, която привлича далеч по-малко глобално внимание от конфликтите в Близкия изток или Украйна. На свой ред Съединените щати обещаха нов пакет на стойност 100 милиона долара.

Войната в африканската страна избухна на 15 април миналата година между суданската армия и паравоенните сили за бърза подкрепа. Конфликтът разруши инфраструктурата на страната, причини риск от глад и доведе до разселване на милиони хора в и извън Судан. Смята се, че хиляди цивилни са загинали, но броят им не се уточнява. От своя страна, генералният директор на ООН Антонио Гутериш призова незабавно да бъде изпратена помощ за нуждаещите се.

 

Днес половината от населението на Судан се нуждае от спешна помощ. Не можем да оставим този кошмар да се изплъзне от погледа ни. Трябва да призовем същия дух на дарителство, за да облекчим по-нататъшните страдания в Судан и спешно да увеличим помощта. 

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Военните, ръководени от генерал Абдел-Фатах Бурхан, и Силите за бързо реагиране, командвани от генерал Мохамед Хамдан Дагало, са разпокъсали Хартум и водят безразборен огън помежду си. През 2021 г. Бурхан и Дагало бяха съюзници, като извършиха военен преврат. Те свалиха международно признатото гражданско правителство, което трябваше да ръководи демократичния преход в Судан.