Европа

Французите решават дали да вкарат крайната десница във властта

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Франция Еманюел Макрон гласува на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция, които той свика преди три седмици, след поражението на евровота на неговата центристка коалиция.

По този начин Макрон излага на голям риск втората половина от втория си мандат, ако се потвърдят прогнозите, че ще победи крайнодясната партия "Национален сбор".

Президентът и съпругата му Брижит гласуваха в избирателна секция в Туке, в департамент Па дьо Кале.

Марин Льо Пен, лидер на "Национален сбор" гласува в секция в Енен Бомон, също в Па дьо Кале. Кандидатът за премиер на партията Жордан Бардела гласува в Гаш в департамент О дьо Сен.

Много избиратели изразиха дълбокото си объркване, че са призовани отново пред урните.

Сигурността на страната е много важен въпрос. Живеем в свят на война, бихме искали да избягаме от всичко това, да възстановим реда и нормалността.

Серван льо Бер – избирателка от Париж

Според данни на вътрешното министерство на Франция избирателната активност към обяд е била 25.90 процента, което е по-високо спрямо тази на предишните избори през юни 2022 г. Тогава тя беше 18.43 процента.

На втори тур ще отидат кандидатите, спечелили 12.5% от гласовете на избирателите, като в много райони има изгледи за трима кандидати на втори тур.