Общество

Изборен експерт: Трябва да се помисли за въвеждане на уседналост за гласуване на българи от чужбина

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Основната функция на избирателната система е да произведе власт. Гръцката система е свързана с това да се даде на победителя служебен бонус, за да не бъде той изнудван от по-малки субекти и да създаде правителство. Това обясни в предаването PrimeTime изборният експерт и наблюдател Стоил Стоилов по повод лансираното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов преди ден, че е добре да се помисли за промяната на системата по подобие на тази в Гърция. 

 

Голяма торта с 240 парчета представлява българският парламент. Един от начините за подсилването на изборите е вдигането на т. нар. праг за влизане в Народното събрание, тоест по-малките формации няма да влязат. Много са партиите около тортата, образно казано.

Стоил Стоилов

"Аз лично съм привърженик на смесената избирателна система, тя заставя партиите да се отворят по-широко и кандидатите ще се борят реално. Хора, които имат лични качества и компетенции, ще се състезават в едномандатни избирателни райони", каза още експертът.

За него най-добрата избирателна система, която може и да се използва в България, е тази в Германия. "Тя е пропорционална, персонифицирана избирателна система. Запълването със спечелените места от кандидатите, които са спечелили в едномандатните райони", разясни той.

По думите му "силният мажоритарен елемент рязко ще редуцира малките партии и ще овласти големите. Похарчихме към 1 млрд. лв. за 3 години за избори, но не произвеждаме власт".

 

Изборният кодекс трябва да се отвори, защото списъкът трябва да бъде ревизиран в неговата дълбочина. Между 2013 и 2022 г. сме загубили над 800 000 души.

"Трябва да се мисли за уседналост и да носите последствията на щуротиите на тези, които сте избрали. Като се върнат в България и реализират една уседналост от определени месеци в България, тогава ще имат право да гласуват", посочи Стоилов относно гласуването на българите в чужбина. 

Целия разговор във видеото.