Европа

След европейските избори: Правителството на Педро Санчес в Испания остава стабилно

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

От оставката на белгийския премиер до предсрочните избори във Франция. Вотът за европейски парламент има последици в цяла Европа. В Испания Народната партия спечели европейските избори, но това не доведе до падане на правителството на Педро Санчес, както се надяваха консерваторите.

Говорим за неоспорима победа, ясна и съкрушителна.

Борха Семпер, говорител на Народната партия

Въпреки успехът на Народната партия, Санчез успява да запази електоралната си база и е една от малкото управляващи партии, които оцеляха след вълната от промени на европейските избори.

Ние сме отдадени на идеята и съпротивата е начин за победа.

Естер Пеня, говорител на Социалистическата партия

Санчес все още има три години пред себе си и не планира да свиква предсрочни избори.

„Засега до 2027 г. в Испания няма да има избори. От институционална гледна точка нищо не се е променило. Парламентът си остава, а Педро Санчес все още има мнозинство, което го подкрепя“, посочва политическият анализатор Хайме Кулбоа.

Истинското изпитание за него обаче е да запази парламентарната си подкрепа, особено от съюзниците си, които бяха ощетени от неговата предизборна стратегия. Това включва движението „Сумар“ и каталунските партии.

„Гражданите проговориха. И аз ще поема отговорност. По тази причина реших да се оттегля от поста координатор на „Сумар“, коментира Йоланда Диас, заместник-председател на испанското коалиционно правителство.

Електоралната конкуренция между неговите съюзници и социалистите в парламента вече блокира няколко инициативи и му попречи да приеме общия бюджет. Въпреки тези напрежения, едно нещо обединява разнородния парламентарен блок, подкрепящ Санчес. Това е страхът от победа на Народната партия и евентуалното влизане на крайнодясната VOX в коалиционно правителство.