Европа

Предизвикателство отдясно: Радикалните сили в Европа са в подем

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Крайнодесните партии разклатиха традиционните сили в Европейския съюз, като спечелиха значителни места в парламента. Това нанесе поражение на френския президент Еманюел Макрон, който свика предсрочни парламентарни избори. София Русак, анализатор в Центъра за европейски политически изследвания, заяви, че резултатите са били очаквани, но решението на Макрон е било изненадващо.

 

Видяхме, че либералите и зелените губят, а крайно десните групи са увеличили популярността си. Социалдемократите са останали стабилни. Успехът на християндемократите беше изненадващ. Има няколко изненади, но най-голямата от тях наистина беше във Франция. 

София Русак, анализатор в Центъра за европейски политически изследвания

Резултатите от вота показват, че съставът на Европейския парламент явно се е изместил вдясно. 

 

Партиите, които водеха кампания с истински европейски теми бяха крайно десните. Но те наблягаха на негативите, особено на Пакта за миграцията и Зелената сделка. А основните партии не бяха в състояние да намерят отговор. Не можеха да кажат защо Европа е толкова добра. 

София Русак, анализатор в Центъра за европейски политически изследвания

Италианският премиер Джорджия Мелони увеличи двойно местата на своята партия Италиански братя. И въпреки скандалите, крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ все пак събра достатъчно места, за да изпревари сриващите се социалдемократи на канцлера Олаф Шолц. Усещайки заплахата от крайната десница, християндемократите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен още преди изборите се насочиха по-надясно по въпросите на миграцията и климата. Те останаха най-голямата група в 720-местния Европейски парламент. 

Надигането на националистическите и популистките партии в цяла Европа ще затрудни значително одобряването на законодателни актове по въпроси, вариращи от изменението на климата до селскостопанската политика, през следващите пет години. В началото на седмицата членове на партиите в парламента на блока трябва да проведат разговори, за да създадат съюзи. От ключово значение за бъдещата работа на асамблеята ще бъде дали крайната десница ще се обедини в достатъчно силен блок, за да се противопостави на основните проевропейски групи.