Европа

След европейските избори: Какви ще са конфигурациите в ЕП?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Крайната десница може и да е постигнала успехи на европейските избори, но отиващата си коалиция все още има мнозинство. Според данните, християндемократите от Европейската народна партия, социалдемократите и либералите от „Обнови Европа“ ще могат да продължат напред. Подобен съюз, обаче, има своите недостатъци.

 

Те са разделени по основните въпроси, а именно всичко икономическо, социално и всичко, свързано със Зелената сделка. И тук съюзите могат да се променят във всеки момент. Зелените могат да се присъединят към социалдемократите или дори към либералите. Възможно е Европейската народна партия, дясноцентристката партия, да се насочи към към консерваторите и националистите. Това видяхме в предишния Парламент. В този парламент може да бъде малко по-ясно изразено.

Ерик Морис, анализатор, Център за европейска политика

Ако центърът на политическия пейзаж все още се задържи, Европейската народна партия може да се насочи към радикалната десница и крайната десница. Но този вариант изглежда по-сложен за изпълнение.

 

Има два варианта - или коалиция с Европейската народна партия, "Oбнови "Eвропа" и "Консерватори и реформисти" или коалиция на християнодемократите и двете крайно десни партии - консерваторите и "Идентичност и демокрация". Виждам проблеми и при двете, защото дясноцентристката коалиция "Обнови Европа" вече обяви, че няма да работи с крайната десница. А Урсула фон дер Лайен заяви, че ще работи с консерваторите, но не и с "Идентичност и демокрация". 

София Русак, анализатор, Център за европейски политически изследвания

Друго предизвикателство ще бъде да се следи разпределението на около стоте необвързани и новоизбрани евродепутати. Те биха могли да увеличат редиците на крайната десница или други формации.