Политика

Журналисти: На Борисов ще му е много трудно след вота, заради неяснотата кой ще е втори

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще е в много трудна ситуация след изборите в неделя, най-вече заради неяснотата коя формация ще е втора. Това мнение изразиха в ефира PrimeTime журналистите Валерия Велева и Веселин Стойнев.

Не завиждам на Борисов на 10 юни сутринта, когато ще излязат резултатите. Защото няма да е ясно кой ще е вторият, невъзможно ще е управлението с ПП-ДБ, предвид изопнатите отношения...  Ако втора е "Възраждане", ще бъде по-лесно направено правителство, защото ще е по-лесно обединението срещу нея и в името на евроатлантическите ценности, коментира Велева.

Ако резултатът на ГЕРБ имат 85 до 90 депутати, с оглед негативните отношения с ПП-ДБ, не изключвам Борисов да предложи правителство на малцинството.

Валерия Велева

ГЕРБ ще направят всички възможни ходове са направят правителство, но с щети за партията, смята тя.

Относно евентуално управление на ГЕРБ-СДС с ДПС, Велева коментира,че "тя е нормална европейска партия. Идеологически тя е на едно ниво с ГЕРБ и с ПП-ДБ. Сигурна съм, че ДПС няма да приеме вариант да стои в ъгъла и да участва във властта, само когато трябват гласове", допълни тя.

"Тази кампания в някаква степен е вследствие от всички други предишни избори. Нямаше ясни послания, всички са уморени - партийни дейци, избиратели. Кампанията нямаше ясни послания, тя премина основно в нападки между двете основни политически сили", каза още журналистът.

Веселин Стойнев посочи, че "сякаш кампанията беше вяла, не се появи ясна алтернатива, сега на дневен ред е връщането на едно добре познато - ГЕРБ, както и ПП-ДБ, които управляваха два пъти", каза той. .

Послание към избирателите не е никога не с тези, защото трябва да отговориш "а защо управлява с тях".

Веселин Стойнев

Борисов не иска да има нестабилно управление, ако се провали в следващото управление, то ПП-ДБ ще се въздигнат. Той ще предложи сега правителство поне една година да изкара.

По мнението на Стойнев "една част от избирателите на ГЕРБ не е съгласна да я свързват с Делян Пеевски, Борисов ще бъде принуден да търси "смокинови листа" в трети".

ДПС е камък на шията, това е сериозен проблем на Борисов, допълни журналистът относно коалиране между ГЕРБ и движението.

Целия разговор във видеото.