Европа

Словения стана поредната европейска държава, която призна Палестина

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Словения стана поредната европейска държава, която призна Палестина след предложение на нейния министър-председател. Роберт Голоб настоява за бързо решение след смъртоносните атаки на Израел в Рафа.

Това решение има едно послание за двете страни – искаме бързо и незабавно прекратяване на военните действия и незабавно и безусловно освобождаване на заложниците. Това послание за признаване не е насочено срещу никого, дори срещу Държавата Израел, а е послание за мир.

Роберт Голоб – премиер на Словения

Следващата седмица парламентът в Любляна ще ратифицира признаването на Палестина, като този ход се смята за формалност. Не са очаква нито една от партиите в 90-членното Народно събрание да се противопостави на решението.

Министерството на външните работи на Израел осъди решението на правителството на Словения да признае Палестина за независима държава. Външният министър Израел Кац каза, че решението награждава Хамас за убийства и изнасилвания.

12 от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. На 28 май това направиха Испания, Норвегия и Ирландия.