Икономика

За справедливи доходи: Млекопроизводители протестираха пред европейските институции

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Млекопроизводители се събраха в Брюксел, за да поискат „справедливи доходи“. Те настояват за общоевропейски регламент, който да забрани продажбата на мляко и млечни продукти на цени под производствената стойност.

Литър мляко в Европа се продава средно за около 40 евроцента, докато разходите за производството възлизат на 50 евроцента.

 

Разгледахме испанския закон за „нелоялните търговски практики“, според който е забранено да се продават продукти под себестойността им във всички части на веригата. Така че, ако говорим за мляко – от фермера до мандрата и от млекопроизводителя до търговеца на дребно.

Кяртен Полсен – председател на Европейския борд за млякото

В някои страни като Италия разликата между производствените разходи и продажната цена е дори по-голяма – около 15 евроцента.

Млекопроизводителите искат и да бъдат включени по-активно в изготвянето на мерките от Зеления пакт за техния сектор.

Винченцо Дженовезе, Euronews: Протестът се премести от седалището на Европейския парламент в централата на Европейската комисия. Производителите проведоха разговор с еврокомисаря по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски, увеличавайки натиска преди европейските избори.