Европа

Руска атака срещу строителен магазин в Харков уби десетки души (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Броят на жертвите при руските въздушни удари срещу Харков нарасна до 14 в неделя, след като спасителите започнаха да разчистват отломките от разрушен голям магазин за строителни материали. Той е бил улучен от управляема бомба, заяви областният управител Олег Синегубов. При удара е избухнал огромен пожар. 43-ма души са били ранени, а 16 липсват. Според Синегубов, повече от 200 души – клиенти и персонал – са се намирали в магазина, когато е паднала бомбата.

При друг удар срещу парк в центъра на Харков са ранени 18 души.

Украинският президент определи атаката като „проява на руската лудост“ и отново призова западните лидери да предоставят на страната му системи за противовъздушна отбрана.

Този удар по Харков е поредна проява на руската лудост, просто няма как да се каже по друг начин. Само луди като Путин са способни да убиват и тероризират хора по такъв подъл начин. Знаем, че има загинали и ранени. Моите съболезнования на семействата и приятелите им. Всеки засегнат ще получи необходимата помощ.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Проблемите за Украйна през последните месеци се увеличават, докато тя се опитва да устои срещу много по-многочисления и по-добре въоръжен противник, а войната изглежда навлиза в критичен момент. Зеленски предупреди, че Русия се готви за засилена офанзива по северната граница на Украйна. Той не уточни откъде може да атакува Москва, но украински официални лица изразяват силна загриженост за Сумска област.

Както Харков, вторият по големина град в Украйна, така и Суми с около 250 000 души население се намират на около 25 километра от руската граница.

А властите в руската Белгородска област, на границата с Украйна, съобщават за 4 жертви и 12 ранени при две украински атаки с дронове. Няколко села в областта са били нападнати.