Европа

Руският натиск към Часив Яр затруднява логистиката на украинските войски

От Euronews България Euronews България

След като Русия засили усилията си по посока на Часив Яр, едно украинско артилерийско подразделение казва, че огневата мощ на Москва е в обсега на украинските маршрути за доставки. Те допълват, че това усложнява логистиката им. Украински войници от щурмовата бригада „Лют“ на Националната полиция на Украйна са натоварили гаубица, за да нанесат удар по руските танкове в покрайнините на Часив Яр, чието превземане според украинските военни лидери е основният фокус на Москва.

 

Ако загубим Часив Яр, следващото населено място е Костянтинка. Градът е много важен район, който може да бъде плацдарм на врага за по-нататъшни действия към Краматорск.

„Агат“, заместник-началник на отдела на щурмовата бригада „Лиут“

Русия, която успява ефективно да се възползва от украинските слабости в боеприпасите и живата сила, продължава да набира преднина на фронта. Кремъл също така се стреми да се възползва от възможността, преди западните доставки, които вече пристигат на малки партиди, да могат да достигнат до украинските позиции.

 

Това е трудно. Логистиката е сложна, в смисъл че врагът се опитва да държи под обстрел всички маршрути. Имаме усещането, че врагът постоянно ни държи на нокти.

„Агат“, заместник-началник на отдела на щурмовата бригада „Лиут“

Украинските лидери предупредиха, че май ще бъде най-трудният период, след като Русия отвори нов фронт в североизточната част на страната, разтягайки още повече украинските сили.