Европа

Русия е атакувала Харков с ракети C-300

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия е предприела среднощни военни нападения срещу Украйна, като е изстреляла 3 ракети С300 по цели в Харков. Не се съобщава за загинали и ранени. От своя страна президентът на Украйна заяви, че силите са осигурили "контрол" над районите, в които руските войски нахлуха този месец в северните части на Харковска област. Коментарите на Зеленски обаче се оказаха в противоречие с изявленията на руски официални лица.

Виктор Водолацкий, член на долната камара на руския парламент, заяви, че руските сили контролират повече от половината от територията на град Вовчанск. От армията на Украйна отвърнаха, че нейните сили са "спрели" напредъка на Москва по-навътре в Харковска област и сега контраатакуват. Те допълват, че ситуацията във Вовчанск е "напрегната, но се контролира от силите за отбрана", заяви генералният щаб на украинската армия. Киев отново разкритикува Москва в това, че атакува цивилни граждани.

 

Русия няма контрааргументи срещу глобалното мнозинство - въпреки всички лъжи на Путин. Той разчита на обкръжението си в най-широк смисъл, което включва и международното обкръжение. С изключение на агресора, никой в света не се интересува от тази война.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно Съединените щати обявиха нов пакет от 275 млн. долара военна помощ за Украйна, включващ боеприпаси, ракети, мини и артилерийски снаряди. След като миналия месец американските законодатели приеха споразумение за военна помощ за Киев в размер на 61 млрд. долара, президентът Джо Байдън нареди да бъдат изпратени пет транша военна помощ за армията.