Свят

Най-малко петима са ранени при руски атаки с дрон в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украинската армия е успяла да свали 28 от 29, изстреляни от Русия дронове. При падането си обаче, те са засегнали четири частни резиденции, като са ранили най-малко 5 души. Това съобщи министерството на отбраната на страната. Те допълват, че е имало експлозии в Одеса и Харков, като вследствие на взрива в Харков е избухнал пожар, а двама души са били ранени. Съобщава се и за ракетни атаки по Липци и Довжанск. От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че въоръжените сили на съседните държави от НАТО биха могли да прихванат руски ракети над украинска територия. Той добави, че Киев преговаря с международни партньори за използване на техните оръжия за нанасяне на удари по руска военна техника по границата и по-навътре в руската територия.

Въпреки бруталността на руския натиск и жестокостта на техния терор, светът трябва да покаже, че обединените сили на всички, които ценят живота, са достатъчни, за да го защитят.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно стана ясно, че компанията Kyivstar е отделила 90 млн. щатски долара за справяне с подозрителна руска кибератака срещу украинските си мобилни телефонни услуги. Хакерската атака, описана от главния изпълнителен директор на компанията като най-голямото нападения срещу телекомуникационна инфраструктура в света, засегна Kyivstar през декември. Тя нанесе щети и прекъсна сигнала на мобилните телефони за милиони хора. Украинското разузнаване заяви тогава, че атаката е извършена от Sandworm, който е звено за кибервойна на руското военно разузнаване. Впоследствие обаче групата Solntsepyok пое отговорност.