Европа

Центрове в Украйна набират нови войници за фронта

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

С новия закон за мобилизацията украинската армия се надява да попълни оределите си редици и да изпрати попълнения във всички части на фронта. Текстът, приет от парламента и разписан от президента Зеленски, ще улесни идентифицирането на всеки годен за служба от 25 години нагоре. Предвидени са и стимули за войниците, като парични бонуси или средства за купуване на къща или автомобил.

В учебен център на 3-та десантно-щурмова бригада доброволци биват подлагани на тестове за физическа годност. Следва ускорена стрелкова и тактическа подготовка и изпращане на фронта.

Заложници на цялата ситуация са не тези, които се страхуват от мобилизация, а войниците, които са на фронта. Един взвод трябва да включва 10 мъже, а сега са по трима. Тяхното положение трябва да се облекчи, затова сме се събрали тук и се подготвяме да ги заменим.

„Рохас“ – новобранец в 3-та десантно-щурмова бригада от ВСУ

Мобилизацията изглежда ще срещне сериозни трудности, защото не са много желаещите, особено сред по-младите мъже. Леко се е увеличил броят на доброволците във възрастовия диапазон 30-35 години.

Няма особено голяма промяна. Имаме малко повече мъже на 30 години. Преди идваха предимно млади хора, а сега тези на 30-годишна възраст се увеличиха с около 15%.

„Русин“ – ръководител на център за наборници

Собственици на бизнес се опасяват, че някои от служителите им ще бъдат вербувани за целите на армията.

 

Бизнесът ще се срине, ако служителите отидат в армията. Няма да има кой да работи, няма да можем да си плащаме данъците и ще трябва да затворим.

Олексий – собственик на автосервиз

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа още два закона, които позволяват на някои затворници да се присъединят към армията. Петкратно се увеличават глобите за лица, които се укриват от военна служба.

А в последните седмици недостигът на личен състав се усеща на източния фронт и в Харковска област, където защитниците трябва да отблъскват постоянните руски атаки.

Хиляди украинци са избягали от страната, за да не получат призовка за явяване по служба. Някои дори рискуват живота си, преплувайки река Тиса, която дели Украйна от Румъния и Унгария.