Европа

Украйна се надява да увеличи военнослужещите в армията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

От 18 април в Украйна влезе в сила спорен закон за мобилизацията, с който въоръжените сили ще опитат да увеличат личния състав на фона на новата офанзива на Русия. Нормативният акт, който беше смекчен в сравнение с първоначалния си вариант, трябва да улесни идентифицирането на всеки наборник в страната.

Той предвижда и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи.

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април, седмица след като Украйна понижи възрастта за мъжете, които могат да бъдат призовани за военна служба, от 27 на 25 години.

При руски въздушни удари са ранени 6-ма души, включително три деца, в Харков, съобщи кметът на града Игор Терехов.

Авиационна бомба е поразила семейна къща, в която е имало две деца. Те са настанени в болница с травми.

 

Бях в кухнята, ядях и отидох в другата стая да пия кафе. Чух експлозия, не разбрах къде. Разхвърчаха се парчета мазилка и стъкла. И тогава чух втора експлозия. Изплаших се, исках да избягам, но не знаех къде.

Зина Костенко – жителка на Харков

Вторият по големина град в Украйна е подложен на непрекъснати въздушни удари, докато в цялата област се водят интензивни сражения.

Междувременно екипи от Държавната служба за извънредни ситуации и националната полиция евакуираха жители на град Вовчанск, който се намира на пътя на руските войски. Около 2500 души са изведени от там.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова за увеличаване на международната подкрепа, заявявайки, че може да се очакват нови атаки.

Той подчерта, че страната му разполага само с 25% от необходимите системи за противовъздушна отбрана.