Свят

Зеленски: Кремъл се опитва да разшири войната, а прави празни изявления за мир

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Ситуацията на фронта край Харков се усложнява. Украинските сили заявиха, че са свалили всичките 20 дрона, изстреляни от Русия през нощта. Апаратите са свалени над областите Харков, Полтава, Виница, Одеса и Николаев. Кметът на град Харков Игор Терехов съобщи за четири експлозии по време на атаката, като написа в приложението за съобщения Telegram, че един от ударите е предизвикал пожар. Властите в Киев заявиха, че се опитват да „стабилизират“ фронтовата линия в Харковска област, като допълниха, че между 9 и 15 май Москва е завзела 278 кв. км територия. На свой ред върховният командващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Кристофър Каволи каза, че според данни Русия не разполага с достатъчно сухопътни сили, за да направи сериозен пробив навътре в Украйна. По-рано Володимир Зеленски се срещна с военни ръководители в самия град Харков и заяви, че ситуацията в района остава изключително трудна.

спяхме да вдъхнем повече сигурност на фронта. Но руският обстрел продължава и заплахите остават. Кремъл се опитва да разшири войната, като в същото време последователно прави празни изявления за мир. Трябва да използваме всички налични средства, за да принудим Москва да сключи истински и справедлив мир. 

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно стана ясно, че украинските атаки са унищожили един или повече руски военни самолети и инфраструктура във военновъздушната база Белбек в окупирания Крим. Това сочат доклади, основани на сателитни снимки и други ресурси. По-късно САЩ обявиха санкции срещу две руски лица и три руски компании за улесняване на трансфера на оръжия между Русия и Северна Корея, включително балистични ракети за използване срещу Украйна.