Свят

Пекин и Москва се обединиха за нуждата от политическо решение на войната в Украйна

От Euronews България Euronews България
China Russia AP Снимка: AP

Русия е благодарна на Китай за усилията му да разреши кризата в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин пред китайския президент Си Дзинпин по време на визитата си в Пекин, предадоха световни агенции. Путин трябва да разкрие на Дзинпин напредъка на руските войски на няколко фронта.

"И двете страни са съгласни, че политическото решение на кризата в Украйна е правилната посока“, заяви Си по време на съвместна пресконференция с руския си колега.

Путин пристигна в китайската столица днес сутринта на двудневна визита. Тя идва след като Си Дзинпин направи европейска обиколка, в която френският президент Еманюел Макрон го убеждаваше да съдейства за спирането на войната в Украйна. След това в Пекин беше и американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той също обсъди със Си Дзинпин военния конфликт между Русия и Украйна и предупреди китайския лидер да не предоставят военна помощ на Москва.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че планираната мирна среща в Швейцария през юни ще бъде "безполезна без участието на Москва".

"По-вероятно е форумът да е пълен само с формални и догматични изказвания, без изгледи да се постигне съществен резултат", посочи Песков.

По-рано Русия коментира, че няма смисъл да се планира мирна конференция от Швейцария и отказа участие на отправената покана.

Над 50 страни са потвърдили участие във форума на 15 и 16 юни, близо до Люцерн, Швейцария. Предстои да бъдат поканени още страни, включително и Китай.

"Балансиран подход от страна на Китай би могъл да осмисли всяка конференция от наша гледна точка, но няма да направи форума ефективен", допълни Песков.