Европа

В Белград приемат положително посещението на китайския лидер Си Дзинпин

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Жители на Белград реагираха положително на посещението на китайския лидер Си Дзинпин в страната. След спирка в Париж, с която стартира първата си обиколка в Европа от пет години, Си отива в Унгария и Сърбия - две държави с лидери, залитащи в авторитаризъм, които за приятелски настроени към Китай и близки до руския президент Владимир Путин.

 

Китай подкрепя нашата страна и ние трябва да бъдем приятели с тях. 

Гаврило Аджич, жител на Белград

Знаци за прокитайските настроения бяха видни в Белград - огромно китайско знаме беше поставено на небостъргач по пътя към летището. По-малки китайски и сръбски знамена можеха да се видят в центъра на града и покрай магистрала. 

 

Това е прекрасно за Сърбия, не са много държавите, които могат да се похвалят с посещение на президента на Китай.

Драган Петкович, жител на Белград

Посещението на Си следва на символична дата: 25-годишнината от бомбардировката на китайското посолство в Белград по време на въздушната кампания на НАТО. 

На 7 май 1999 г. американски самолети хвърлят пет бомби върху сградата на китайското посолство в сръбската столица, избухва пожар, трима китайски граждани загиват. Въпреки че обтегна отношенията на Пекин със САЩ, бомбардировката сближи Китай и Сърбия. Китай се превърна във втория й най-голям търговски партньор след Европейския съюз. Пекин се противопостави на бомбардировките на НАТО и подкрепя позицията на Белград да не признае независимостта на Косово.