Свят

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел спорят със Си Дзинпин в Пекин за войната в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Лидерите на Китай и Европейския съюз проведоха широкообхватни разговори в Пекин, които включваха и споровете им за търговията и дълбокото разделение относно войната в Украйна.

Китайският президент Си Дзинпин прие председателите на ЕК и Европейския съвет, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, като официални държавни гости. Домакинът акцентира върху необходимостта за стратегическо партньорство между Пекин и Брюксел.

Да се придържаме към правилната позиция за всеобхватно стратегическо партньорство. Китай и ЕС трябва да бъдат партньори във взаимноизгодно сътрудничество, постоянно да повишават политическото доверие, да изграждат стратегически консенсус, да консолидират отношенията си по интереси, да преодоляват всички видове намеса, да укрепват диалога и сътрудничеството в полза на двата народа. (Ние трябва) съвместно да отговорим на глобалните предизвикателства.

Си Дзинпин – президент на Китай

ЕС призова Китай да използва влиянието си върху Русия, за да прекрати инвазията в Украйна, да гарантира, че износът от или през Китай не подпомага военните действия на Москва и да подкрепи формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски.

Китай е най-важният търговски партньор на ЕС, но има ясни дисбаланси и различия, които трябва да преодолеем. И двете страни осъзнаваме значението на намаляването на риска и укрепването на устойчивостта на нашите икономики и затова Европейският съюз работи, за да гарантира сигурността на неговите вериги за доставки, критична инфраструктура, технологична и промишлена база. Важно е как да продължим сътрудничеството си за изменението на климата и как да увеличим сътрудничеството си за глобалните правила за изкуствения интелект.

Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия 

ЕС иска от Китай да подобри достъпа до своите пазари за стоки от 27-те страни членки, за да се справи с годишния дисбаланс в търговията от над 200 милиарда долара.

Китай е изнесъл стоки на стойност 458.5 милиарда долара за ЕС през първите 11 месеца на тази година и е внесъл такива за 257.8 милиарда долара, според данни на китайските митници.

Брюксел също така разгневи Пекин, като започна разследване на китайските субсидии за електрически превозни средства, за да прецени дали те дават на производителите в азиатската държава несправедливо предимство на европейските пазари.