Европа

Журналисти: Показателно е, че Урсула фон дер Лайен не се срещна с Християн Мицкоски в Скопие

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

С посещението си в Западните Балкани Урсула фон дер Лайен трябваше да покаже, че разширението на ЕС е видимо, обозримо и стъпва на една много стабилна икономическа основа.

Това мнение изказва в студиото на Euronews PrimeTime проф. Румяна Прешленова, директор на Института по балканистика към БАН.

„Беше показателно, че (при посещението си в РСМ – бел. ред.) Фон дер Лайен пропусна да се срещне с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, защото този човек използва в последните месеци използва твърде агресивна реторика и към България, и към Брюксел, наричайки конституционните промени „български диктат“, коментира Димитър Русков, ръководител на международния отдел в БГНЕС.

По неговите думи Урсула фон дер Лайен е била пределно ясна в своето изказване при срещата си с премиера на РСМ Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски, че вписването на българите в Конституцията на югозападната ни съседка е незаобиколим фактор и че това е общоевропейска позиция.

„Признаването на Косово не стои на дневен ред в Сърбия“, посочи Русков.

„Близостта на Белград и Москва е може би не по-малка пречка за присъединяването на Сърбия към ЕС от непризнаването на Косово“, добави проф. Прешленова.

„Тези 6 млрд. евро, които се предвиждат за ускоряване на икономическото развитие на Западните Балкани, трябва да подготвят страните за следващото разширение на ЕС през 2030 г., както пледира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел“, обясни тя.


Целия разговор вижте във видеото.