Европа

Урсула фон дер Лайен на среща с Ковачевски: Брюксел иска да види Северна Македония в ЕС

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В Скопие председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен категорично заяви, че Брюксел иска да види Северна Македония като страна-член на Блока. По време на пресконференция след разговори с премиера Димитър Ковачевски, фон дер Лайен заяви, че европейското бъдеще на страната обаче зависи от приемането на конституционните промени, с които българите могат да бъдат вписани като малцинство в основния закон.

„Северна Македония е суверенна държава, която сама прави своите избори. За това дълбоко се надявам, че всички партии ще се възползват от този момент и ще подкрепят промените в Конституцията, защото това е вашето бъдеще. Вашият избор. Затова всички партии имат отговорност към бъдещето. Ние искаме Северна Македония като член на ЕС и затова се надявам този подем да е за добро и да има подкрепата на голямо мнозинство", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Ковачевски от своя страна каза, че европейското бъдеще на страната не трябва да бъде заложник на политически сметки и се надява партиите, които са против промяната на Конституцията, да покажат, че са за Европейско бъдеще за страната. В балканската обиколка на председателя на ЕК са включени и посещения в Подгорица, Белград и Сараево.