Европа

Денков: Ще бъда лошото ченге. Северна Македония няма проблем с България, а със себе си

От Euronews България Euronews България

Голяма част от проблемите между съседи са плод на вътрешни конфликти в дадената страна. Това обаче не е мой личен проблем. Въпросът в Република Северна Македония не е мой личен проблем, той е политически. И този политически въпрос сега е между РСМ и Европейския съюз.

Това каза премиерът Николай Денков в речта си пред Стратегическия форум в Блед, Словения. Той започна изказването си с уговорката, че явно се налага да бъде „лошото ченге“. И продължи:

Всеки се взира в България: Защо се фокусирате върху конституционните промени?. Нека да задам друг въпрос: Защо е такъв голям проблем българите да бъдат включени между 10 други народности в конституцията на Северна Македония?

И обяви, че ще бъде щастлив следващия път на същия форум да види, че Северна Македония и останалите страни вече са започнали преговорите си за членство. „Но за тази цел трябва да свършим домашната работа“, натърти Денков. Той даде пример с България, която също е блокирана за желано членство – в Шенген, където Австрия и Нидерландия не ни пускат:

Знам какво е да се чувстваш така, когато правиш определени усилия. И именно по повод Шенген ние имаме изграден ясен дневен ред – какво трябва да се прави всеки ден в парламента, в правителството и прочее. Тоест, да си свършим нашата домашна работа на 100%“.

Николай Денков напомни още, че „ЕС не е географски въпрос, а въпрос на ценности“. И че „Конституционните промени в РСМ са част от преговорната рамка с ЕС“.