Европа

Урсула фон дер Лайен призова Сърбия да признае „де факто“ косовското гражданство

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Четиридневната визита на страните от Западните Балкани на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен продължи в Косово.

Сърбия трябва да признае "де факто" косовското гражданство, а Прищина да стартира проекта за Съюз на сръбските общини със сръбско мнозинство. Тази позиция тя изрази на съвместната пресконференция с президента Вьоса Османи след срещата им, проведена в Прищина.

 

Всички знаем, че можем да постигнем успехи, само ако Косово и Сърбия нормализират отношенията си. Абсолютно решаващо е двете страни да се ангажират и да си сътрудничат. Заедно обсъдихме темата, че Косово може да започне процедура за създаване на асоциация на общините със сръбско мнозинство.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен оцени напредъка на Косово през последния период и поздрави страната за положените усилия за укрепване на демокрацията. Тя припомни, че ЕС е подкрепил визовата либерализация за Косово

Има и нов инвестиционен план и той работи много добре. Ако работи за страните членки на ЕС, ще работи и за страните от Западните Балкани. Този план има потенциала да удвои доходите ви в рамките на едно десетилетие. Всички тези успехи могат да бъдат постигнати само ако Косово и Сърбия нормализират отношенията си, заяви още фон дер Лайен.