Европа

Преговорите между Косово и Сърбия в Брюксел - отново без резултат

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В задънена улица продължават да са отношенията между Сърбия и Косово, въпреки дългите разговори, проведени в Брюксел в четвъртък между лидерите на двете страни. Освен на четири очи, Александър Вучич и Албин Курти проведоха отделни срещи и с канцлера на Германия Олаф Шолц, президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Италия Джорджа Мелони.

 

Напълно сме готови да сформираме Асоциацията на сръбските общини и то в съответствие с препоръките, които получихме. Но мисля, че е ясно на всички, дори на онези, които ме обвиняват лично, че не става дума за никакви подписи. Става въпрос за реализирането на нещата, договорени в миналото. При всички положения искаме мир в целия регион, ще продължим да се държим отговорно и съм сигурен, че ще постигнем напредък, в противен случай на всички в Европа ще им стане ясно, кой подкопава процеса.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Курти от своя страна заяви, че Вучич е отказал да подпише споразумението им от февруари, целящо нормализиране на влошените им отношения, както и план за действие за осъществяване на сделката. Идеята за асоциация на общините в Северно Косово резонира и в изказването на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел:

 

За да помогнем на двете страни, всички ние представихме балансиран европейски план за създаването на Асоциация на общините и настояхме двете страни да се ангажират, за да се избегне ново насилие. За съжаление и Сърбия и Косово имаха своите условия, неприемливи за отсрещната страна.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика

Асоциацията на общините е идея, която Косово би приела само в случай, че първо Сърбия признае независимостта на страната. Миналия месец напрежението между Прищина и Белград ескалира до размяна на огън в село Банска, при който загинаха трима сърби и един косовски полицай. От тогава Брюксел твърдо настоява за нормализиране на диалога, на фона на взаимните обвинения между Сърбия и Косово.