Европа

Вучич и Курти ще опитат да нормализират диалога между Сърбия и Косово

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В кулоарите на срещата на върха на Европейския съвет, лидерите на Сърбия и Косово ще разговарят с висши служители, за да се опитат да нормализират отношенията между страните им. Това се случва месец след престрелката между сръбски паравоенни групи и косовските сили за сигурност в Северно Косово. След повече от десетилетие на преговори ЕС иска двете страни да прекратят враждебните действия и да приложат план за нормализация.

Разбира се, Косово беше готово и показа готовност за диалог. Ние сме на мнение, че 24 септември отбеляза негативна повратна точка в процеса на диалог.

Мимоза Кусари – депутат от косовската партия „Самоопределение“

Миналата събота британски, европейски и американски дипломати представиха проектодокумент, целящ да помогне за разрешаване на различията. Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена едностранно през 2008 г.

 

Има опасения, че разногласията между двете страни могат да предизвикат нова война.

Какво донесоха като предложения пратениците мога само да гадая. Най-нормалното, което би трябвало да донесат, е проект на устав на асоциацията на сръбските общини, който да бъде предоставен на отделните страни за обсъждане.

Нехмедин Спахиу – преподавател по политология от Университета на Прищина

През април се проведоха местни избори в доминираните от сърби общини в Северно Косово, след като сръбски представители напуснаха постовете си миналата година. Вотът беше бойкотиран от етническите сърби.

Предишните изявления както на управляващите, така и на опозицията в Косово, показват, че те няма да рискуват да внушат на настоящите кметове да подадат оставки. Което означава, че в следващите шест месеца, ако не подадат оставки, ще има продължителна политическа криза.

Игор Маркович – НПО „Активна Косовска Митровица“

Вашингтон и Брюксел искат от Белград и Прищина да приложат план от 10 точки, представен от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността по-рано тази година.