Европа

Напрежението между Сърбия и Косово: ООН притеснени за сигурността в региона

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Високопоставеният представител на ООН в Косово Каролин Зиадех заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че неотдавнашното насилие в региона представлява сериозна заплаха за "трудно постигнатите" стъпки към нормализиране на отношенията със Сърбия. Събитията от 24 септември изостриха и без това влошената среда за сигурност, характеризираща се с атмосфера на взаимно подозрение и противоречиви възприятия”, каза Каролин Зиадех, специален представител на генералния секретар за и ръководител на Мисията на ООН за временна администрация в Косово (UNMIK).

Обръщайки се към Съвета за сигурност, президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че страната ѝ е станала обект на "акт на агресия" от страна на Сърбия чрез подставени паравоенни групи.

 

След 24 септември всичко се промени и същевременно много неща остават постоянни. От една страна, ангажиментът на Косово да защитава суверенитета си, да насърчава и утвърждава върховенството на закона и демокрацията, както и да укрепва положителните съседски отношения, остава непоколебим. От друга страна, решимостта на Сърбия да дестабилизира региона и да окупира земя и е в своя апогей.

Вьоса Османи, президент на Косово


А министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич обаче заяви, че усилията на косовската страна за "брутално" нарушаване на споразуменията, постигнати преди това в рамките на диалога, са имали за цел да предизвикат реакция.

 

Всички предишни споразумения от диалога бяха брутално нарушени, което нанесе фатален удар на самата идея за преговори, нормализация и помирение. Тези репресивни и етнически мотивирани действия бяха внимателно изчислени, за да предизвикат реакции от страна на сърбите в Северно Косово и Метохия.

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия

 

През февруари ЕС представи план от 10 точки за прекратяване на продължаващите от месеци политически кризи между двете страни. Тогава Курти и Вучич дадоха одобрението си, но изразиха резерви, които оттогава не са разрешени. Косово призова ЕС да санкционира Сърбия за избухването на конфликта през септември и поиска повече сигурност.