Свят

Си Дзинпин пристигна в Сан Франциско за разговори с Байдън

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Сан Франциско преди срещата си с президента Джо Байдън и за участие в срещата на върха на лидерите от Азиатско-тихоокеанския регион.

Той бе посрещнат от министъра на финансите Джанет Йелън, губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм и посланика на САЩ в Китай Никълъс Бърнс.

Байдън каза в навечерието на дългоочакваната си среща със Си, че целта му в разговорите ще бъде да се опита да върне американско-китайските отношения на стабилна основа след една бурна година.

„Да се върнем към нормален тон на кореспонденция, да можем да вдигнем телефона и да говорим помежду си, ако възникне криза, да можем да се уверим, че нашите военни все още поддържат контакт помежду си. Опитваме се да променим отношенията си към по-добро...“, заяви американският президент.

Но аз няма да продължа да поддържам подкрепа за позиции, че, ако искаме за да инвестираме в Китай, трябва да предадем всички наши търговски тайни.

Джо Байдън – президент на САЩ

Двамата лидери не са разговаряли от една година. Последната им среща беше на Г-20 в Бали, Индонезия, миналия ноември. Оттогава напрежението между двете световни сили се покачи след поредица от събития, предизвикани от свалянето на китайски шпионски балон, прелетял над територията на САЩ.

Според официален американски представител, се очаква Байдън и Си да обявят споразумение, което ще възстанови преговорите по т.нар. Военноморско консултативно споразумение.

То се ползва от ВМС и ВВС на САЩ и Народноосвободителната армия на Китай за подобряване на безопасността в морето и въздуха. До 2020 г имаше редовни срещи между американски и китайски военни представители за преговори.