Свят

Китай уволни военния си министър

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
China Voenen Ministar

Китайският министър на отбраната е отстранен от поста, два месеца след като спря публичните си изяви. 

Ли Шанфу губи и позицията си на държавен съветник. Преждевременната оставка го прави най-кратко управлявалия министър на отбраната на азиатската държава. Не се посочва причина за отстраняването му. Той е санкциониран от Съединените щати заради надзора, който упражнявал върху китайските покупки на оръжия от Русия.

По-рано - отново без официално обяснение, властта в Пекин освободи и китайския външен министър Цин Ган. Така на поста се върна неговият предшественик Ван И. 

Днес Цин Ган е бил освободен и от мястото си в Държавния съвет, съобщава БТА.

Отстраняването и на двамата от съвета беше одобрено от Постоянния комитет на Общокитайското народно събрание на представителите (висшия орган на китайския парламент), посочва КЦТВ.

Засега не е назначен заместник на Ли. Това означава, че постът остава вакантен в момент, когато Китай се готви за домакинството на чуждестранни представители от сферата на отбраната на Сяншанския форум в Пекин, който ще се състои от 29 до 31 октомври в китайската столица, отбелязва Ройтерс.

Постоянният комитет на Общокитайското народно събрание назначи И Хъцзюн за министър на науката и технологиите и Лан Фуан за финансов министър.

През август "Файненшъл таймс" написа, че е възможно Ли да е бил отстранен от длъжност и че срещу него се води разследване.