Свят

Еврокомисията настоя за по-балансирани търговски отношения с Китай

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

За по-балансирани търговски отношения между Европейският съюз и Китай призова изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той е на четиридневно посещение в Китай.

Като пример за неравнопоставеност той посочи търговския дефицит на ЕС с Китай, който възлиза на почти 400 млрд. евро годишно.

 

Нашият дългосрочен интерес е да приемем реформите и да останем отворени за международно сътрудничество. В това отношение виждаме Китай като важен партньор. Такъв, с когото Eвропейският съюз желае да работи за по-балансирани търговски и инвестиционни отношения.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на икономиката и търговията

Домбровскис допълни, че неотдавнашната стратегия на Европейския съюз увеличава ползите от отвореността, като същевременно премахва рисковете.

Настоявайки, че съюза "няма намерение да се разграничава от Китай", той също така призовава Пекин да разшири достъпа на чуждестранните предприятия. След днешното си посещение изпълнителният вицепрезидент ще пътува до Пекин, където се очаква да обсъди разследването на ЕС за китайските електрически автомобили.