Свят

Ким Чен Ун си тръгна, но Ван И идва: Китайският външен министър на посещение в Русия

От Euronews България Euronews България
Kim Shoygu AP Според разпространена от Корейската централна информационна агенция (KCNA) една от последните срещи на Ким в Русия е била с военния министър Сергей Шойгу, който му подарил традиционна руска ушанка.

Китайският външен министър Ван И ще посети Русия от 18 до 21 септември за участие в 18-ия кръг от китайско-руски стратегически консултации в сферата на сигурността, съобщи днес говорителката на китайското външно министерство Мао Нин, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

"По покана на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация, Николай Патрушев, членът на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) и външен министър Ван И ще посети от 18 до 21 септември Русия", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

Миналата седмица говорителката на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че  руският външен министър Сергей Лавров и китайският му колега Ван И ще проведат преговори на 18 септември в Москва, припомня ТАСС. Според анонса двамата министри ще обменят мнения за войната в Украйна, а също така "по въпроса за гарантиране на стабилността и сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион".