Свят

Ким Чен Ун обеща на Путин „пълна подкрепа“ за войната с Украйна

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Москва може да разчита на пълна подкрепа от страна на Северна Корея във войната ѝ с Украйна. Това подчерта лидерът Ким Чен Ун след близо двучасови разговори с Владимир Путин, но без да поясни дали тази подкрепа включва оръжейно споразумение. Домакинът Путин приветства своя гост на космодрума "Восточний" в руската Амурска област. Путин от своя страна изрази готовността на Москва да помогне на Севера със сателитната им програма.

Русия води свещена борба за защита на своя суверенитет, интереси в областта на сигурността и справедливостта срещу хегемонистите и ние винаги сме изразявали пълна и безусловна подкрепа за действията, предприети от руското правителство. И използвам възможността да потвърдя, че винаги ще подкрепяме Русия на антиимпериалистическия фронт.

Ким Чен Ун, лидер на Северна Корея

Разговорите между двете делегации бяха последвани от официален обяд. Лидерите опитаха изискани блюда, сред които салата от патици, кнедли от раци, рибена супа, есетра с гъби и накрая - десерт от горски плодове. Ким Чен-ун пристигна в Русия с бронирания си влак вчера, като беше придружава от високопоставени членове на партията и представители на оръжейната индустрия. Това беше първото пътуване на Ким в чужбина от четири години насам - за последен път той се срещна лице в лице с Путин през 2019 г.