Свят

САЩ и Китай активизират разговорите си за "здрави и стабилни отношения"

От Euronews България Euronews България
US Blinken AP Антъни Блинкън, Снимка: AP/Архив

Посланикът на Китай в САЩ проведе рядка среща в Пентагона с най-високопоставения представител на щатите по въпросите на отбраната в Азия. Пентагонът съобщи за разговорите, които идват след критиките на САЩ към Китай за нежеланието на Пекин да се ангажира с комуникации между военните, предаде БТА, като се позова на Ройтерс.

В кратко изявление на Пентагона се казва, че китайският посланик Се Фан е обсъдил отношенията в областта на отбраната и "редица въпроси от международната и регионална сигурност" по време на разговорите с Ели Ратнър, американски помощник-министър на отбраната.

"Ратнър също така подчерта ангажимента на министерството да поддържа отворени линии за комуникация между военните на Съединените щати и КНР", заяви говорителят на Пентагона подполковник Мартин Майнърс.

Разговорът е продължил около 90 минути, каза Майнерс.

В изявление рано днес посолството на Китай във Вашингтон заяви, че Се е призовал САЩ да се срещнат с Китай по средата на пътя за постепенно възстановяване на отношенията между двете страни и техните военни на правилния път.

"Здравите и стабилни отношения между Китай и САЩ са в общи интерес на двете страни", заяви Се по време на срещата.

Китайският посланик също така поискал "американската страна да предприеме действия за отстраняване на пречките, за справяне с  различията, с въпроса за Тайван и с други важни и чувствителни въпроси предпазливо в съответствие с принципите на трите съвместни китайско-американски комюникета."

В същото време днес предстоят разговори и между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън с висшия китайски дипломат Ван И в Индонезия в рамките на срещите на АСЕАН.

Ван И представлява Китай на срещите в Джакарта, в които участват Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и партньорските държави, след като Пекин заяви, че външният министър Цин Ган няма да участва поради здравословни причини.