Свят

Напрежение между Китай и Германия, след като Бербок нарече Си Дзинпин „диктатор“

От Euronews България Euronews България
Annalena Baerbock Xi Jinping AP Снимки: Nils Leon Brauer / FB Annalena Baerbock, AP

Китай подаде оплакване до Германия, след като германската външна министърка нарече китайския президент Си Цзинпин „диктатор“. Ведомството в Пекин нарече квалификацията „абсурдна“, а също и „открита политическа провокация“.

Външната министърка на Германия Аналена Бербок даде това определение миналата седмица в интервю на живо по американската телевизия „Фокс нюз“ в отговор на въпрос за войната на Русия в Украйна.

„Ако Путин спечели тази война, какъв ли знак би било това за други диктатори по света като Си, китайския президент?“, попита риторично Бербок.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин, заяви, че думите на Бербок са „крайно абсурдни“ и накърняват политическото достойнство на Китай, предаде БТА.

„Тези думи са открита политическа провокация“, заяви Мао на редовна пресконференция, като допълни, че Китай е подал оплакване до Германия.

Бербок е отявлен критик на Китай, припомня Ройтерс. Миналия месец тя заяви, че Пекин е поставил на изпитание „устоите, на които почива нашето съвместно съществуване на този свят“.

Преди това тя беше описала обстоятелствата около пътуване до Китай като „повече от шокиращи“ и каза, че Пекин все повече се превръща по-скоро в системен противник, отколкото в търговски партньор.

През юни американският президент Джо Байдън също нарече Си Цзинпин „диктатор“. Това стана ден, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън завърши посещението си в Китай, целящо стабилизиране на взаимоотношенията между двете страни.