Свят

Китайският премиер: Трябва да избегнем нова Студена война

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Изострена геополитическа обстановка, напрежение между различните държави и икономическа фрагментация. Това са само малка част от проблемите пред днешния свят, които лидерите на страните от групата АСЕАН очертаха на ежегодната си среща, която се провежда в Индонезия.

Китайският премиер Ли Цян дори коментира, че е важно да се избегне "нова Студена война" при справянето с конфликтите между държавите. В последния ден от форума присъстваха и високопоставени гости като вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

"Нашият свят е обтегнат до краен предел от многобройни кризи. От задълбочаващата се климатична криза, през ескалиращите войни и конфликти, до нарастващата бедност...задълбочаващото се неравенство и нарастващото геополитическо напрежение. Съществува реален риск от фрагментация и от голямо разкъсване на световните финансови и икономически системи с разминаващи се стратегии в областта на технологиите и изкуствения интелект и противоречащи си рамки за сигурност. Приветствам АСЕАН и държавите членки на АСЕАН за жизненоважната им роля в изграждането на мостове на разбирателство. АСЕАН е важен фактор за единство в един разделен свят. А от това се нуждаем повече от всякога в свят, който е все по-многополюсен и който изисква силни многостранни институции, основани на справедливост, солидарност и универсалност", заяви Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

По-рано през седмицата 10-те страни-членки на АСЕАН излязоха с общо изявление, че блокът трябва да засили стабилността в морската сфера в региона и да проучи нови инициативи за тази цел.

Регионалните лидери също така изразиха "сериозна загриженост" относно липсата на съществен напредък по мирния план от пет точки на блока за Мианмар. Южнокорейският президент Юн Сук Йол също така обеща да работи с Япония и Китай за скорошно възобновяване на тристранните преговори за изграждане на по-добри връзки между страните.