Свят

Журналист от Пекин: Китай не може да бъде изолиран от мирното решение на конфликта в Украйна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Реакцията на Пекин беше необичайна, но подобни реакции от Китай винаги има когато се нарушават права на техни граждани. Почти винаги такива случаи приключват с формално изявление или дипломатически протест.

Това каза пред Euronews Bulgaria журналистът от китайското радио Тодор Радев във включване от Пекин, по повод упрека на Китай за отношението на руски митничари към техни граждани.

Относно участието на Китай на мирния форум за Украйна в Джеда и обвързването му с този инцидент, то беше разтълкувано като възможна промяна в тона на Пекин към Москва. Според местни анализатори обаче подобни твърдения целят разрив между двете страни какъвто няма. Външният министър на Китай е уверил колегата си Лавров, че Китай и Русия остават добри приятели. Още повече, че през октомври в Китай на посещение ще пристигне и президентът Путин.

Китай не може да бъде изолиран от процеса по мирно решаване на въпроса в Украйна по три причини. Първо – страната има амбиции и възможности да бъде глобална сила. Второ – поддържа нормални отношения с Русия и това може да се окаже полезно в някакъв момент. Трето – самата Украйна даде да се разбере, че гледа на Китай като на играч, който би искала да види в процеса по мирно решение.

Вчера излязоха данни от Националното статистическо бюро на Китай, според което индексът на потребителските цени се е качил с 0.2% спрямо предходния месец. На годишна база обаче спадът на индекса е с 0.3%, което доближи Китай до дефлация. Според месни анализи това е кракотрайно и няма да има влизане на страната в дефлационна спирала. Правителството се опитва да се справи с тази ситуация чрез разширение на потреблението и освобождаване на капитали в реалната икономика.

В Китай цените не са се увеличавали драстично, освен няколко продукти като свинското месо, което основно потребяват китайците. Китай се опитва да поддържа ценова стабилност.

Вижте цялото интервю във видеото.